Lördagsjour

Det var helt dött på distriktet igår. Jag hade inte en endaste resa på hela eftermiddagen eller kvällen eller natten. Det var supertråkigt! Det ringde en man som hade en ordentligt sjuk hund. På det han berättade för mig i telefon rekommenderade jag stort djursjukhus och eventuell stationärvård.

Jag somnade på soffan på kvällen. Det var dumt. Jag hade svårt att sova senare när det var meningen att jag skulle sova.

Imorse ringde telefonen strax efter kl 6. Det var ett riktigt akutfall med en trumsjuk ko. När jag kom fram hade bonden stuckit kniven i henne för att lätta på trycket. Tack och lov hade han stuckit på rätt sida och på ungefär rätt ställe och inte med den skitigaste morakniven heller.

Han räddade säkert kossans liv, men det är väl inte att rekommendera att hacka en kniv i kossans mage på det där viset. Trumsjuka (eller tympanism som det heter på finspråk) innebär att gas ansamlas i kossans våm. Eftersom en ko rapar flera hundra liter gas om dagen sväller de snart upp som en ballong om de av någon anledning inte kan rapa. Den svullna våmmen trycker på de stora blodkärlen så att blodet inte kan komma tillbaks till hjärtat och därför inte ut i kroppen igen. Kossan dör av hypovolemisk chock. Det finns olika anledningar till att en kossa inte kan rapa. Hon kan ha satt något på tvären i matstrupen. Det är väl inte helt vanligt nu för tiden. Hon kan ha ätit olämpligt som gör att det bildas små bubblor som liksom fångar gasen i våmmen. Hon kan också ha kalvningsförlamning. Om kossan får kalciumbrist stannar hennes våm och gasen kan inte komma ut.

Nu var ju kossan inte trumsjuk längre och jag vet inte varför hon blev det till att börja med. Men jag gav henne lite kalk eftersom hon hade torr mule och var lite kall och hade kalvat under natten. Jag la också ner en slang genom munnen ner i våmmen där jag hällde i vatten och olja (olja bryter ytspänningen om det är så att trumsjukan beror på skumbildning i våmmen). Hon fick lite snälla våmbakterier att äta av bonden också och hon fick lite smärtlindring. Det känns nog att få en kniv i magen. Fast ärligt talat gör det nog ännu ondare att nästan sprängas till döds av sin egen mage.

Åt såret efter kniven gjorde jag inget. Det var smutsigt gjort och att sy in bakterier är obra. Att sy igen bara huden gör varken till eller från när det dessutom är hål i våmmen.

Därefter åkte jag till stationen och läste av mjölkprover och grejade i största allmänhet. Åkte till en gård där det var en kossa med akut mastit, en annan med subklinisk mastit och en ko med dålig aptit. Den dåliga aptiten beror säkert på att hennes löpmage ligger fel. Den låg på vänster sida. Den kossan skulle behöva rullas och löpmagen fästas på rätt ställe med suturer, men jag har bara setts det göras en gång, så det är inget jag ställer mig och gör på egen hand första gången. Hon får stå på diet tills på måndag då jag och chefen åker ut och rullar kossan så jag lär mig det en gång för alla.

Därefter direkt till en annan gård där det var en sinko som fått en riktigt snuskig pyogenesmastit. Bläääk! Den bakterien är riktigt jäkla äcklig. Mjölken ser ut som och luktar som var och kossan blir oftast inte bra trots behandling. Trist.

Tillbaks till stationen och sätta mjölkprover, fylla på bilen och sen hem och äta frukost trots att det egentligen var lunchdags. Jag hann inte göra det imorse, jag fick bara kasta mig iväg.

Eftermiddagen har varit lugn. En resa till en ko där djurägaren trodde att hon skurit upp sitt juver och att det hängde ut juvervävnad genom såret. När jag väl kom dit såg jag att det inte var någon juvervävnad utan ett stort koagel. När jag drog loss koaglet rann det ut en massa var. SOM det luktade. Jag är verkligen inte kräkmagad (det är dumt att vara det om man är veterinär) men fifan vilken stank! Som surströmming och var blandat. En sprucken juverböld alltså. Inte mycket att göra. Men det var ett fint avelsdjur och jag hade ändå åkt dit och bara det kostar en tusenlapp eller så. Så då kunde vi lika gärna göra ett försök att behandla.

Hur kommer det sig att det bara är äckliga lukter som sätter sig fast i hud, hår och kläder? Var, skit, rök. Sällan smultron eller nyklippt gräs eller nybadad bebis.

Som jag skurade mina händer för att bli av med stanken! Ja, jag använde handskar. Nej, det hjälpte inte.

Sen har det varit lugnt. Ett samtal från en orolig hundägare vars hund jag eventuellt kommer att behöva titta på imorgon.

Ikväll ska jag inte sova på soffan. Idag ska jag somna i vettig tid och sova till klockan åtta imorgon bitti (yeah, right!). Men först ska jag prata, prata, prata med Kärleken i telefon.

På G igen

När jag väl är på plats och börjat jobba känns det inte alls lika pissigt som det gör innan jag väl är på plats. Det är rätt najs faktiskt. Förutom att jag saknar Kärleken helt sjukt mycket. Sådär så att jag vill höra hans röst i telefonen hela tiden. Min hjärna kommer bli kokt av all mobilstrålning den utsätts för under de veckor jag är bortrest.

Min jourhelg verkar börja lugnt. Jag har bara haft två resor hittills idag. En mastit på ett ställe och så vaccination av tre hästar på ett annat. Jag har hämtat och packat in mediciner, snackat en massa skit med mina underbara kollegor, pratat i telefon med några bönder och rekommenderat än det ena och än det andra, satt mjölkprover och kontrollerat så att jag har allt jag kan tänkas behöva i min bil inför helgen.

Fast just nu kom jag på att jag glömde kolla om jag har avlivningsvätska. Det kan ju vara bra att ha, om man säger. Jag räknar iskallt med att jag måste ut och åka i em/kväll och då kan jag kolla så att jag har det i bilen, annars hämtar jag det på vägen.

Ja, så nu sitter jag med jobbdatorn i knät hemma i mammas soffa och väntar på att telefonen ska ringa. För lite mer än såhär vill jag gärna ha att göra. Annars blir det inga pengar i plånboken.

Jag tror att mobilstrålningen redan gjort sitt med min hjärna. Eller så är det SSRI-utsättningen. Jag har svårartad afasi och kan inte tänka en tanke till slut. Jag var tvungen att anstränga mig bara för att komma ihåg alla steg och vad jag skulle göra med den där mastitkossan. Någon som jag i vanliga fall gör mer eller mindre i sömnen.

Eehm, ööhm, nu ska vi se, mjölkprover. Ja, sprittvätta spenen var det ju. Äsch, jag glömde bomullen. Springa och hämta. Sprittvätta och låta torka. Äsch, jag glömde mjölkrören. Springa och hämta. Äsch, jag glömde att luta röret för att förhindra eventuellt juverbôs att trilla ner och kontaminera mjölken. Kasta röret och tvätta spenen igen. SEN kunde jag ta ett (förhoppningsvis) rent mjölkprov.

Hur det ska gå med mer komplicerade saker återstår att se…

Yrseln är i alla fall något bättre nu. Vilket är skönt, eftersom det känns allt annat än trafiksäkert att köra omkring och ratta bilen som en yr höna.

Det får gärna ringa lite ikväll, men jag är glad om jag får sova lite inatt och att första samtalet imorgon inte kommer kl 5.10.

Nu ska jag fortsätta nöjesläsa Middelsex av Eugenides (jepp, samma författare som till The Virgin Suicides). Den är helt okej.

Västsverige nästa

Vi skippade picknicken i snön igår, vi tog en sväng på stan istället. Jag var så yr att jag trampade luft några gånger, raglade till, snubblade. Som en äkta parkalkis mao.

Konstigt att jag plötsligt blev så yr, jag trodde den värsta yrseln var över.

Ilandsmisären var total igår när jag hade sjukt mycket pengar på kontot och de hade rea i en av mina favoritklädaffärer och jag inte hittade något jag ville ha. Buhu, liksom!

Fast så gick vi in på New Yorker och där ville jag ha nästan hela affären, men jag var för trött och för yr för att orka prova.

Vi hade en helkväll i soffan när vi kom hem. Först varsin semla, sen låg vi skavfötters i soffan med en gemensam filt och varsin bok och läste i någon timme eller så. Sen var det sushidags och så blev det film varvat med tv. Det var svårt att välja tv-program igår. På femman var det ju Greys och på trean var min bror med i Efterlyst. Nä, han var inte med på någon övervakningsbild, han satt i studion och man såg honom i bild bakom GW varje gång man såg GW framifrån. Det blev ett evinnerligt zappande!

Hångel, mys och läsning i sängen innan jag somnade som en stock.

Tåget till västsverige åker strax innan 16 idag och jag börjar jobba imorgon och har helgjouren.

Behöver jag säga att jag inte inte vill åka hemifrån?

Sista dagen

Idag är sista dagen hemma på ett tag. Kärleken är ledig. Vi ska picknicka med varm choklad i snön och äta sushi ikväll. Kärleken brottade ner mig i soffan och stoppade upp ett finger i min näsborre förut och jag skrattade så jag nästan kräktes.

Idag är jag yr, den där otäcka och jobbiga känslan av att min hjärna har slickat på ett 9V-batteri varje gång jag rör på ögonen.

Och Kärleken fick gå ut på toaletten och ulka och var alldeles kallsvettig och höll på att svimma när jag kollade på Hannibal igår. Är han inte den raraste mjukaste polisen i världen? :)

Och jag trodde att jag fått något spännande på posten, ett tjockt eftersändeskuvert. Det innehöll reklam.

Men å andra sidan har jag betalat alla räkningar, börjat betala av till CSN och lagt undan 5000kr och har över 10 000 kvar på lönekontot.

Jorå s’atteh

Jag tjatar – Lev med det!

Ja, jag vet, jag tjatar om Markus Krunegård. Jag blir bara alldeles tossig. Hans texter är geniala!

Exakt precis! :

Det är inte hur man har det. Det är hur man tar det. O när man längtar tar saker tid
Det är nåt mellan oss. Mellan oss o världen. För långsamt för snabbt men aldrig i takt
Vi vill ju bara andas. Sova o andas omvartannat inget mer
Ibland gör man rätt. Ibland gör man fel. Lev med det
Ibland gör man rätt. Ibland gör man fel. Lev med det
*
Du tittar i din atlas. Bläddrar o gråter.
”vad är det med dig?” Säg det
alla kartor o städer vatten o platser som vi aldrig ska få se
Det är halt o farligt men vi måste få luft. På promenad i vår gamla hemstad
På juldan alla svarar att allt är bra o vet du vad.
”Jag skulle till Prag men hamnade i Polen o träffade Ted o nu ska vi ha barn o jag skattar mig lycklig som körde fel när jag vet hur rätt det blev”
Ibland gör man rätt. Ibland gör man fel. Lev med det
Ibland gör man rätt. Ibland gör man fel. Lev med det

Stjärnfall

Stjärnorna lyser väl lika klart i din del av stan?
Står du som jag på din balkong o vilar i kaoset som var?
Hallå! Är du där? Hallå? Hallå! Finns det nånting kvar?
Stjärnfall. Stjärnfallet det är jag o du är himlen jag föll från den dan
Stjärnfall. Stjärnfallet det är jag o du är himlen för mig varje dag
Trött som döden. Vinterns korta dar är långa i år
Dandy oh dandy. Ring inte skriv inte lås inne ivern i dig
Hallå! Är du där? Är du kvar? Hallå! Finns det nånting kvar?
Stjärnfall. Stjärnfallet det är jag o du är himlen jag föll från den dan
Stjärnfall. Stjärnfallet det är jag o du är himlen jag föll från idag
Stjärnfall. Stjärnfallet det är jag o du är himlen för mig varje dag