Skoj skoj

Jodå, nog hade jag mer att göra idag.

Morgonen på akuten började lugnt, men sen small det till och det kom många jättesjuka djur ungefär samtidigt. På akuten mellan 8 och 13 hann jag med:

  • Ett misstänkt nackdiskbråck på liten Westie som sedan tyvärr avlivades efter att hon slutat andas under narkosen i MR-apparaten
  • En hund med enkelsidigt näsblod, misstanke främmande kropp, polyp, tumör eller aspergillusinfektion. Den höll på med sin MR-undersökning när jag gick hem
  • En hund med misstänkt livmoderinflammation, remitterad från annan klinik. Hade hög WBC och för mycket neutrofiler samt drack och kissade mycket. Jag var skeptisk och min skepticism var rätt – ingen livmoderinflammation på ultraljud och alla blodprover var normala idag. Mystiskt. Den hade dock en juvertumör som borde opereras bort, så jag gjorde en metastasröntgen på den.
  • En hund som står på Fenemal mot epilepsi, men som har haft kramper ändå. Hade höga levervärden, så jag vågade inte höja Fenemaldosen, utan satte in kaliumbromid istället.
  • En hund som ramlat i trappen och inte ville stödja på ett ben och som rasade ihop hos veterinären varifrån den remitterades. Var i princip komatös när den kom inbärandes på bår. Reagerade inte på smärta och var knappt kontaktbar. Oförsäkrad, men matte var beredd att betala. In med kanyl, ut med blodprover, upp på spine-boarden, in på röntgen. Misstanke fraktur fjärde ländkotan. In på rum med Voluven, RingerAcetat och syrgas. Sen in på CT. Ingen fraktur, sen lämnade jag över patienten till eftermiddagsveterinären.
  • En till hund med misstanke nackdiskbråck. Inskrivning för smärtlindring över helgen.
  • En hund som helt plötsligt fallit ihop och inte kunde ta sig upp. Ventrodorsal nystagmus, headtilt åt höger, kunde inte stå eller gå. Förberedde djurägaren att det förmodligen var någon cerebral katastrof som inträffat, av typen stroke eller liknande. Matte ville försöka och se om det blev bättre över helgen, annars skulle hunden få somna in. Fyra, fem timmar senare när jag gick in på vårdavdelningen stod hunden upp, hade endast lindrig nystagmus, var lite vinglig, men pigg och glad. Huh?! Alla veterinärer på vårdavdelningen tyckte det var på gränsen till djurplågeri att ens försöka göra något med den hunden. Och se vad som hände. Ingen begriper något.
  • En hund med höga levervärden som beter sig kontigt, dricker mycket och har gått upp i vikt. Misstanke Cushing. Återkommer för ultraljud lever samt dexametasonscreening nästa vecka.

Allt detta pågick i princip samtidigt och den hunden som hade haft kramper trots Fenemalbehandling fick ett krampanfall i väntrummet när den skulle gå hem och medan jag höll på med den näst intill komatösa hunden.

Men det är så jag tycker om att ha det. Fullt upp och många bollar i luften samtidigt. Stressigt och krävande, men ack så roligt!

På eftermiddagen hade jag bara tre bokade besök. En liten hund som förmodligen blivit getingstucken för några dagar sedan. Svullnaden hade gått ner, men en lymfknuta var förstorad. Lite blodprover och sen kunde de gå hem.

Ett återbesök av en hund som blivit ormbiten för två veckor sen. Blodprover och sen kunde de också gå hem.

Ett återbesök av en hund vars analsäck spruckit för två veckor sedan. Fortfarande en fistelgång kvar, byte av antibiotika och återbesök om en vecka.

Sen satt jag och skrev remissvar och ringde provsvar.

Nu håller Kärleken på att laga en underbar köttgryta och det doftar ljuvligt från köket. Imorgon ska vi på betessläpp på förmiddagen och på kvällen kommer det hit en massa folk för grillning. Tyvärr ser vädret inte ut att bli så bra, men vi har ju ett tak som vi kan grilla under och så får vi äta inomhus.

PS. Jag älskar att vara veterinär. Tänkte bara att ni kanske ville veta det :) DS.