Pinsamt

I måndags var jag och jobbade på filialen i en stad som ligger lite närmre Uppsala. Det tog bara 45 minuter att ta sig dit. Tyvärr var det inte alls mycket att göra och jag gick mest runt och gäspade och läste tidningar.

På schemat stod det att jag skulle vara där igår, tisdag, också. Skönt, tänkte jag. Då behöver jag inte åka hemifrån förrän kl 7.15.

När jag satt i bilen och nästan var framme, klockan var strax innan 8, ringde min telefon. Det var från stora djursjukhuset.

- Är du på väg till oss nu?

- Nä, jag är på väg till filialen

- Jaha, då har du inte tittat på det nya schemat. Du skulle ha varit här klockan 7.30.

- Vaaa?!

En knapp timme senare och med andan i halsen kastade jag på mig klinikkläderna och ut på polikliniken. “Bara” en timme och en kvart sen… Det händer kanske någon gång om året att jag är några minuter sen till något. Snacka om pinsamt att komma inrusande 75 minuter försent!

Som tur var hade jag bara missat en patient som skulle in på en poliklinikoperation, en kollega tog den åt mig. Puh!

Resten av gårdagen hade jag fullt upp. På min polikliniklista hade jag

 • En arg/rädd katt som behövde sövas inför ett ultraljud. Det hade blivit felbokat, så jag fick hoppa in och ta den.
 • En hund som skulle ta stygnen efter en operation och ta om några blodprover
 • En hund som skulle ta blodprov efter att ha ätit råttgift för en vecka sen och därefter stått på k-vitamin
 • En hund som skulle ultraljuda sin cervix som krånglat efter en ovariehysterektomi. Den hade kliat sig i rumpan ett tag, så vi passade på att spola analsäckarna också.
 • En hund som kom för att kolla upp ett sår som vi krånglat med ett tag nu. Det såg riktigt bra ut, så hunden kan avsluta sin antibiotikakur och behöver inte komma på återbesök mer.

På lunchen åt jag ganska snabbt och satte mig sedan och ringde provsvar och skrev remissvar. Sen gick jag på akutlistan. Som ensam veterinär. I början var det lugnt, sen dröste det in massor med sjuka djur. Svettigt!

 • En kanin som inte bajsat på 1-2 dagar, inte ville äta, druckit lite, inte kissat. Hade varit hos en annan veterinär som känt en hård knöl i magen på kaninen. Det gjorde jag också. Urinsten, var min första tanke. Röntgen bekräftade misstanken och kaninen opererades och kunde gå hem senare på kvällen.
 • En hund som jag vetefan vad det var för fel på. Den var verkligen superhängig och hade lite dålig aptit. Ingen feber, alla blodprover normala, ingen livmoderinflammation. Äh, jag skrev in den för vidare utredning, jag vågade inte skicka hem den, för den mådde verkligen inte bra.
 • En hund som gjord en ulnaosteotomi för 10 dagar sen och vars sår såsade och inte ville läka. Enligt en tidigare baktodling stod den på rätt antibiotika, men det hade inte blivit något bättre. Jag röntgade, men kunde inte se någon sekvester. Lämnade över patienten till ortopeden efter mycket om och men.
 • Hund med feber och degenerativ vänsterförskjutning, tungandad och djurägaren visste inte om den löpte eller om det var flytningar som kom. Ett ultraljud visade livmoderinflammation med peritonit. Operation asap.
 • En katt med ett bitsår i ljumsken som blivit infekterat. Jag försökte sonda såret för att se om där fanns några sårfickor, men katten var så arg och hade så ont att den behövde drogas lite för att vi skulle ro iland med det. Så jag skickade in den på poliklinikoperation för sondning och eventuell dränläggning.
 • En ormbiten hund som hade feber och trombocytopeni. Inskrivning efter dropp, Penovet och Temgesic.

Det var skönt att kunna lämna över de 6 patienter som satt och väntade när min arbetstid var slut. Istället gick jag upp till veterinärrummet, ringde djurägare, svarade ut provsvar, skrev remissvar, konsulterade vår medicinexpert om ett fall, konsulterade en ortoped om ett annat fall. Det blev sent. Jag arbetade in mina missade 75 minuter med råge, kan man säga.

Så jag var inte hemma förrän kl 20 igår kväll. Skönt att vara ledig idag! Ikväll ska jag och Kärleken ut och käka på restaurang för att fira våran ettårsdag. Jag har varit och köpt lite bubbel och jordgubbar som jag tänkte överraska med när han kommer hem från jobbet.

Men nu måste jag röja upp här hemma och ta en dusch innan han kommer hem.