Richie Rich

Hur vet man att någon har gott om pengar?

Jo, när personen i fråga tar sin privata helikopter och flyger från Sundsvall till stora djursjukhuset med sin skadade hund.

Det var ett pyssel att utrymma parkeringen och fått ringt runt till ridskola och hästägare för att få ta in alla hästar när helikoptern skulle landa.

Idag kom de med helikoptern och hämtade hunden.

Pust

Jovars, det gick hyfsat att vara ensam veterinär på filialen. Det är så knöligt när man inte vet var saker finns eller vilka remisser som ska skrivas och vart de ska skickas och inte ha någon äldre kollega att fråga. Men det var lugnt och skönt, jag hade ungefär lika många patienter hela dagen som jag vanligtvis har på en förmiddag på stora djursjukhuset. Jag hann svara ut lite prover och svara på några remisser. Och så är det bara hälften så långt att åka till filialen, så jag kom hem i hyfsad tid igår kväll.

Idag har jag varit hela dagen på akuten på stora djursjukhuset. Konstigt nog har det varit riktigt lugnt. Det har varit helt galet på akuten i veckan och stället utanför akutrummet har varit översvämmat av journaler.

Jag tyckte jag kände igen namnet på en djurägare som jag hade på förmiddagen. Jag hade en klasskompis som hette likadant när jag växte upp. Jag kollade adressen, och jodå, nog var det min gamla klasskompis. Han bodde till och med kvar på samma adress. Han kände igen mig också. Jag har bara väntat på den dagen då någon gammal bekant ska dyka upp med sitt sjuka djur till mig. Det vore ju konstigt om det inte blev så, med tanke på att djursjukhuset bara ligger någon mil från byn där jag växte upp.

Vi hann inte prata särskilt mycket, eftersom jag hade många patienter på gång samtidigt, men det var kul att ses ändå. Han var sig lik, om än lite rundare.

Jag kunde inte ta lunch förrän kl 14, eftersom jag väntade på en direktreglering inför en avlivning. Eftersom jag hade haft hand om patienten hela förmiddagen kändes det inte schysst mot djurägaren att lämna över det sista till min akutkollega.

Eftersom allt drog ut så mycket på tiden blev en djurägare som jag tagit in direkt på morgonen sittandes och fick vänta precis hur länge som helst. Den djurägaren var inte så glad. Jag avskyr att hantera missnöjda djurägare! Jag förstår honom dock, de satt hela dagen på akuten igår och fick åka hem tillsist eftersom väntetiderna var så långa. Idag skulle de prioriteras, därför tog jag in och undersökte katten direkt på morgonen. Ändå kunde de inte åka hem förrän efter kl 15. Det var delvis mitt fel, eftersom jag inte tänkte på att ta T4 på den avmagrade katten och jag skämdes. Samtidigt kunde jag inte hjälpa att det tog lång tid på labb, att hela vår växel brakade ihop och därmed faxen vilket gjorde att direktregleringen drog ut på tiden samt att vi fick in en drös jättedåliga patienter. Men likväl. Jag förstår djurägaren och jag skäms och tycker det är jättejobbigt när de är missnöjda.

Det mest dramatiska som hände idag (förutom hunden som slutade andas under en vanlig sedering) var en jättedålig liten vovve som hade varit på tandsanering för några dagar sedan och som inte varit pigg sedan dess. Idag hade den blivit jättedålig och kunde inte stå eller gå.

Nog var den dålig alltid! Kritvita slemhinnor, bukig, men med bra puls. På med Voluven och en påse RingerAcetat, syrgas och snabbt upp på röntgenbordet efter vi tagit ut blodprover.

Vovven hade 14 i hematokrit och 5 i trombocyter!!!

Jag skulle gissa på DIC.

Jag pratade kostnader och prognos med djurägarna. Hunden behövde plasma och blod samt intensivvård och ändå är prognosen avvaktande till dålig. De valde att låta hunden somna. Så himla tragiskt! Jag hade verkligen velat försöka rädda vovven!

Nu är jag helt kokt i kolan efter en hedag på akuten och det ska bli skönt med helg. Jag ska sola och bada och om min asociala period har gått över tills imorn ska jag och grannen gå ut och parta lite.

Jag är fortfarande gräsänka och jag saknar mig sönder och samman!