Väntar

Tiden går ju fort när man har mycket att göra i alla fall. Det har varit full rulle måde måndag och tisdag på jobbet. Fast måndagsnatten/kvällen var hyfsat lugn ändå. Det fanns att göra hela tiden, men det var “enkla” fall. Skriva in eller skicka hem med medicinering. En avlivning.  Jag hann till och med skriva ett par remissvar.

Men så någon timme innan jag skulle sluta kom det in en hund med väldigt konstiga symtom. Jag tog lite blodprover, gav smärtlindring, var på vippen att skicka hem jycken med lite NSAID för jag kunde inte hitta något direkt fel på den. Skulle bara ta ett par thoraxbilder först. De såg fina ut, de också. Men så där, bakom diafragma som skymtade längst ner i ena kanten. Var det inte lite väl mycket gas i magsäcken? Bäst att ta bukbilder också. Inte för att jag tror att det är en magomvridning, det finns inga symtom som tyder på det. Men bara för säkerhets skull.

Gissa vad det var? Just det – magomvridning.

Pust, då blev det plötsligt bråttom. In med Metadon, två kanyler, Voluven, Doktacillin, RingerAcetat, ut med ett laktatprov.

Samtidigt som det kom två jättehängiga feberhundar. Nattveterinären tog hand om magomvridningen och förberedde för operation medan jag stannade kvar och tog hand om feberhundarna. Jag kom ifrån 1.30.

Sen var jag så uppe i varv att det var lögn att kunna somna. Inte förrän det ljusnade ute kunde jag somna.

Så igår var jag trött! Den bokade listan gick ovanligt smidigt. Det var bara en katt som inte ville vakna från sin sedering som höll på att skrämma slag på mig. Jag gav den dubbel dos Antisedan intramuskulärt, sen kvicknade den till.

Det var förjävligt på akuten på kvällen. Långa, komplicerade fall och många väldigt sjuka djur. Samtidigt hade vi en remitterad fraktur, en valptik, ett akut glaukom, ett akut diskbråck, en katt som ätit ett snöre och en hund med misstänkt livmoderinflammation och när jag höll på med diskbråcket och en förtvivlad djurägare kom min sköterska in och sa: Mysan, du måste komma och titta på det här. Nu!

Så jag fick kasta mig ut och in i ett annat rum där det låg en katt med en temp på 32,7 grader, skrikandes i högan sky. Iskalla bakben, kunde inte gå, ingen femoralpuls på något bakben, hjärtat lät som en torktumlare med jetmotor.

Aortatrombos. Försöka förklara för chockad husse att katten hade vansinnigt ont, att dess bakben dog eftersom det inte fanns någon blodförsörjning, att det förmodligen kommit farandes en blodpropp från ett förstorat hjärta och satt sig i aortas bakre förgrening. Att det inte finns något att göra. Att det mest humana vore att låta katten somna.

Bara sådär.

Ge husse tid att smälta informationen medan jag gick in till den förtvivlade diskbråcksmatten och fortsatte där.

Ibland undrar jag vad för yrke det är jag valt egentligen.

Och varje dag önskar jag att djuren kunde tala! Det är svårt nog ändå att tolka symtom, men när man bara märker att djuret har ont eller mår dåligt utan att veta var eller varför kan få en att slita sitt hår emellanåt.

Ibland känner jag mig som en stjärnveterinär (som i måndags då jag, trots att både djurägare och inremitterande veterinär var mer eller mindre övertygade om en pyelonefrit, kände mig så säker på att det rörde sig om en akut anaplasmos att jag satte in tetracykliner innan provsvaren kommit) och ibland som en riktig klåpare (som när jag inte kan få fram en patellaluxation som nästa veterinär i princip bara behöver titta på för att för att få knäskålen att luxera).

Idag är jag ledig. Jag har väntat på mail eller telefonsamtal från jobbet jag var på intervju för i fredags. De skulle ju höra av sig i mitten av den här veckan. Mitten av den här veckan tolkar jag som onsdag. Jag har hoppat högt varje gång telefonen ringt och varje gång det plingat till i mailboxen. Men nej, inget var från dom. Baah!

Var på lunchdejt med Kandidaten som äntligen återkommit till civilisationen efter ett gästspel i västergötland. Meget trevligt med mat, en massa babbel om allt och ingenting och en (alldeles för snabbt smältande) mjukglass med strössel.

Det är så nice med vänner!

Resten av veckan kommer jag tillbringa på filialen. Det ska bli skönt med ett (förhoppningsvis) lugnt tempo som omväxling.

PS. Mina nyutslagna luktärter luktar underbart DS