Trädgårdspyssel

De senaste två dagarna har jag skrotat omkring i trädgården och kikat på vad som kan tänkas finnas i rabatterna och planerat lite för framtiden.

Jag har krattat och krattat och krattat. Det är visserligen ljuvligt med stora ekar på tomten, men de ger ifrån sig oändliga mängder med löv. För mycket för att det ska gå att klippa ner i gräsmattan. Frågan är bara vad vi ska göra med alla löv när vi väl krattat ihop dem… Och ja, jag fick betala dyrt för allt krattande och rensande igår. Fifan, min rygg och mina fogar. Jag kunde gott och väl identifiera mig med Agda, 87 år.

Har även rensat upp hjälpligt i rabatterna och under alla löv har jag hittat lite lökväxter som är på väg upp. Jag tror vi har stockrosor i rabatten vid köksfönstret. Gräslök har vi där också. Och i “lådan” nere vid vedboden har jag identifierat salvia. Det är något mer som växer där, men vad det är har jag ingen aning om. Det kan vara ogräs…

Jag har krattat grusplanen nedanför trappen och utanför vardagsrumsfönstret. Den är tråkig. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den. Jag vet vad jag skulle vilja göra, men det är ju det där med pengar…

Jag har också samlat lite stenar som jag ska lägga i övergången mellan grusgång och gräsmatta.

Idag har jag hängt upp vindspelet och en hängampelkruka samt torkat av bänkarna på verandan och sopat verandagolvet. Ingen idé att orka av verandagolvet innan pollensäsongen är över…

När helgen är över tänkte jag köpa lite fröer och så tomatplantor som nog kommer växa som ogräs i lådan nere vid vedboden där det är sol hela dagen. Några solrosor blir det nog också. Jag ska köpa blomlådor till verandan. Men sen får jag nästan vänta och se. Det är inte så stor idé att köpa växter att ha i blomlådorna än, rätt vad det är börjar det väl snöa igen. Och så vet jag ju inte vad som finns i resten av trädgården.

Min önskelista för trädgården just nu är:

 • Kompost att kompostera hushållsavfall i
 • Skottkärra
 • Lövkorg
 • Hammock
 • Parasoll
 • Stora krukor i mängder att placera ut på grusplanen och fylla med fina växter som kan bo kvar i krukorna på vintern utan att dö
 • Kanske ett gäng smultronplantor att plantera i slänten – fast då kanske man måste gräva upp hela slänten. Eller går det att plantera dem i gräset?
 • En buske löjtnantshjärtan
 • En lavendelbuske
 • Hallonbuskar
 • Rabarber
 • Kaprifolbuske
 • Stormhatt
 • Astrar eller kanske ringblommor
 • Diverse kryddväxter
 • Primula
 • Massor av penséer
 • Massor av pelargonior

När mamma kommer och hälsar på i maj kanske hon kan ta med sig lite plantor hemifrån sin trädgård till mig om jag ber snällt.

När Kärleken vaknade igår eftermiddag hade jag dukat upp en våffelfrukost ute i solen. Vi satt där och bara njöt av fågelsång och tystnad, åt våfflor och drack kaffe. Jag visste att jag ville bo på landet, men jag visste inte hur mycket jag velat bo på landet. Jag skulle dö och kvävas om jag blev tvungen att flytta in till en lägenhet i stan igen. Jag trivs så oändligt bra här ute, både i strängaste vinterkylan och i härligt vårväder.

Det var tur att ingen kunde se eller höra mig när jag satt i bilen på väg till Enköping igår. Jag hade ett flin från öra till öra och skrattade faktiskt högt för mig själv. Av ren glädje över att äntligen bo på landet och hur underbart ljuvligt det är med träd, åkrar, fåglar, harar, rådjur, katter, hästar, sol, gräs, grus, landsvägar, röda uthus som luktar sådär som bara röda uthus gör i solen.

Idag satt jag en lång stund i solen lutad mot vedbodsdörren och läste och bara fanns till. Lyssnade på kajorna, duvorna och bofinken. Vinkade till grannen när han körde förbi. Tog en liten promenad bort till stallet och klappade på hästarna och på den tovigaste gamla katten som har för vana att rota i våra sopor när vi ställer ut dem på verandan. Luktade i smyg på de rödmålade väggarna. Hittade några fler stenar till mina grus/gräskanter. Det knastrade av grus under mina fötter. Kunde precis föreställa mig hur det kommer låta om vagnen när vi går där, Kärleken, Mini och jag, en ljummen sommarkväll när svalorna flyger ut och in i sina bon och gräshopporna spelar.

Grillkvällar ensamma eller tillsammans med vänner, ett glas vin, kvällssol, krocket eller kubb på gräsmattan, doften av hästarna och nyklippt gräs. Jag kan se Mini och mig framför mig när vi sitter i gungstolen på verandan och väntar på att pappan ska komma i sin lilla röda bil från jobbet.

Nej, alla dagar kommer inte vara idylliska, jag har inga illusioner om det. Jag kommer gnälla och gny över vaknätter, kolik, avslag, rinnande mjölk, spyor, blöjor och otröstlig bebis. Över att inte hinna/orka klä mig, duscha, bädda, diska, laga mat, dammsuga, pyssla i trädgården.

Men jag lovar mig själv här och nu, dyrt och heligt, att några såna där idylliska dagar och kvällar ska vi också ha. Och då ska jag njuta av dem, helt och fullt.

Tummis!