Gröt och ersättning

Vi är hemma igen sedan en vecka ungefär. Jag har lagt min energi på att… tja… få min energi tillbaka. Ungefär.

Elvira sover lite bättre. Med betoning på lite. Det är fortfarande omöjligt att få henne att sova mer än 30 minuter i sträck på dagen. Man kan ställa en klocka efter henne. Exakt på minuten 30 minuter efter hon somnat, så vaknar hon. Att försöka få henne att somna om är lögn.

Så man får vara snabb när hon sover. Då får man passa på att göra ett röj, sitta vid datorn, käka frukost, dricka kaffe eller bara ta det lite lugnt.

Och på nätterna sover hon i 2-timmarspass. Även där kan man ställa klockan efter henne.

Men vi har fått ordning på läggningsrutinerna. Det tar inte tre timmar att få henne att somna längre. Det tar en kvart, en halvtimme, max en timme. Hon vaknar inte i exakt samma sekund som man lägger ner henne. Eller jo, det gör hon, men hon somnar om. Själv. Efter lite stök.

I onsdags var vi på bvc. Det var en ny sköterska, eftersom “vår” var sjuk. Hon var väldigt bra. Tog verkligen oss på allvar och ringde lite samtal, knöt lite kontakter. Gjorde upp en plan.

Fortsätter det såhär, finns det hjälp att få av sömnexperter på Ackis. Jag ska få prata med psykolog. Och om det inte räcker, får jag bli sjukskriven ett par veckor och så tar Kärleken ut föräldradagar så att han kan avlasta mig.

Men det tror jag inte behövs. Jag känner mig redan bättre. Bara jag får sova mer än 2 timmar per dygn, så är allt annat okej.

Vi har börjat ge Elvira lite gröt på kvällen innan läggdags. Det är mums, tycker hon. Det handlar om ett par skedar, max. Vi ökar sakta mängden. Förhoppningsvis får vi i henne mer och mer, så att hon är mätt och go när hon ska sova. Nu har vi även börjat ge ersättning inför natten. Som om det skulle hjälpa… I natt har det inte hjälpt, kan jag meddela. Hon fick ersättning och tutte innan hon somnade, vaknade efter en timme och åt som om hon aldrig sett mat tidigare.

Och sen varannan timme resten av natten. Hon äter och äter.

Men det gör inte så mycket att hon vaknar ofta, bara hon somnar om igen när hon fått mat. Och det gör hon.

Andra saker som hänt är att Elvira varit förkyld med äckligaste gröna snuvan. Nu är hon frisk. Istället är det jag som är förkyld. Hon har också lärt sig ett nytt ljud. Det låter som naglar mot en griffeltavla. Det kan aldrig vara bra för hennes stackars stämband, men hon tycker det är kul :)

Idag ska vi göra ett nytt försök med babysim. Vi har fått byta tid, eftersom Elvira är så trött på kvällarna. Så idag är det bara jag och Elvira som ska iväg, eftersom pappan är ute och fångar bovar och knarkomaner.

Det blir nog bra, det här.