Tungt

En god väns mamma gick bort i morse.

Linda har somnat.

Jag kramar min lilla familj och berättar för dem att jag älskar dem.

Jag älskar dig, Elvira. Jag älskar dig, Kärleken. Jag älskar dig, mamma. Jag älskar dig, bror. Jag älskar dig, svägerskan. Jag älskar dig, Lillan. Jag älskar dig Partnern. Jag älskar dig, lilla bebbe i svägerskans mage. Jag älskar dig, bästvän. Jag älskar dig, Linis. Jag älskar dig lilla bebbe i bästvännens mage. Jag älskar dig, grannen. Jag älskar er, mina vänner. Jag älskar er. Jag älskar er!

Döden

Jag följer en blogg, Lindas blogg. Linda är född -77. Hon är alltså lika gammal som Kärleken. Linda är mamma till tre barn och ett bonusbarn. Hon har en mamma, en pappa, en man, vänner och övrig släkt.

När hon var gravid med yngsta sonen drabbades hon av en ovanlig och mycket aggresiv form av bröstcancer. Nu är hon döende.

Jag känner inte Linda, jag har bara läst hennes blogg. Ändå sitter jag här med tårar i ögonen och vet inte om jag ska gråta eller hytta med näven och förbanna Gud och kosmos.

Ofta, ofta får jag höra av medlemmar i min familj att “allt är uträknat” eller att “det är en mening med allt”. Jag har aldrig trott på det. Jag tror att livet är en räcka slumpartade händelser och mer eller mindre medvetna val. Och att alla val vi gör har följdverkningar.

 Som när mamma beslutade sig för att lämna byn där jag föddes och ta mig och bror med sig. Det fick till följd att jag kom bort från väldigt osunda förhållanden, att jag bröt kontakten med “vänner” som sysslade med droger och kriminalitet.

Det innebar också att jag kunde börja må så dåligt som jag faktiskt gjorde.

Det innebar att jag kunde träffa min exman, att jag hamnade i samma stad som behandlingshemmet.

Uträknat? En mening? Nej, knappast, snarare följdverkningar av ett medvetet val.

Nåväl. Linda.

Om nu allt har en mening och allt är uträknat – kan någon snälla förklara för mig vad som är meningen med detta? VAD? Och den som räknat ut detta måste vara en sadist av rang!

Tre små barn kommer förlora sin mamma, en mamma och en pappa kommer förlora sin dotter, en man kommer förlora sin hustru.

Hon är lika gammal som Kärleken! Hon kommer aldrig få se sina barn växa upp.

Det gör mig så ont. Så fruktansvärt ont!

Det är inte rättvist! Det är så fel som det någonsin kan bli! Det är inte rätt!