Hur djur gör, del 4

Idag är det dags att ta reda på hur kossorna har det. Och tjurarna. Nötkreaturen alltså. Mina favoritdjur!

Korna brunstar året runt, till skillnad från tex kattor och ston. Deras brunstcykel är runt tre veckor (18-24 dagar), dvs de kommer att brunsta ungefär var tredje vecka om de inte blir dräktiga.

Först kommer den så kallade förbrunsten. Då svullnar kossans kön och hon blir lite rödare i slemhinnan.

En slemmig ko i en... lagård

Det beror på den ökade genomblödningen i könsorganet. Även slemproduktionen ökar, vilket man kan tydligt kan se om man knallar omkring i en lagård med uppbundna kor. Vissa kossor har intorkat slem på svansen och andra har som en snorblobba som hänger från vulva.

Fräscht.

En kossa i förbrunst brukar också hoppa upp och rida på sina stackars kompisar om hon kan. Dvs om hon inte står uppbunden. Och så är hon lite orolig, står gärna upp och råmar högt när de andra kossorna hellre ligger ner och idisslar.

Förbrunsten pågår i ungefär ett dygn.

Sen kommer högbrunsten. Då tilltar svullnaden och rodnaden i vulva och flytningen är klar och klibbig.

Jag vill, vill du?

Dock hoppar hon inte upp på sina kompisar längre, men om hennes kompisar är i förbrunst och hoppar upp på henne, så står hon kvar. Det kallas ståreflex.

Om kossan står uppbunden kan man kolla om hon är i högbrunst och har ståreflex genom att stryka henne på länden. Sänker hon länden, så har hon ståreflex. Själva högbrunsten pågår i ungefär 18 timmar. Så det gäller att vara alert, så man inte missar det!

För våra stackars mjölkkor får sällan till det med en tjur, tyvärr. Det är helt enkelt inte görligt att ha så många tjurar som det krävs för att betäcka en besättning på kanske tvåhundra mjölkkor.

Insemination pågår

En tjur orkar inte hur mycket som helst, oasett hur viril han är. Istället inseminerar man kossor med fryst sperma.

Jag sa ju att det var synd om kossan. Stackars ko som aldrig får knulla!

Eftersom befruktning sker med insemination gäller det att ha koll på när kossan brunstar, så man inte missar det! För ägglossningen sker ungefär tolv timmar efter kossan brunstat (varit i högbrunst alltså) och inte under själva brunsten som hos många andra djurslag.

Nåja, när kossan brunstat klart, kommer efterbrunsten när alla brunstsymtom successivt klingar av. Ibland kan hon få en blodblandad flytning. Det beror på att livmoderkärlen kan få en liten blödning när brunsten är över och är alltså inte samma sak som mensen hos kvinnor.

Man kan tro att köttkor har det lite bättre på sexfronten, för de får oftast gå tillsammans med tjur och bli naturligt betäckta. Men vänta ska ni få höra!

För nu kommer vi till tjurens del i det hela.

Tjurens penis är lång och smal. När han blir upphetsad blir svällkropparna blodfyllda och det gör honom styvare, men inte längre. Det sitter nämligen ett ligament inuti tjuren som håller upp och in snorren och när han blir upphetsad, slappnar ligamentet av och snorren tittar ut.

Lång och tämligen smal

Det vore synd att säga att en tjur är särskilt välutrustad, särskilt om man jämför med hans enorma kroppshydda! (En köttrastjur väger lätt ett ton och mer därtill!)

När en kossa i flocken brunstar börjar han stalka henne, han tränger henne åt sidan, luktar på hennes kropp och slickar henne på huvudet. Pretty much som en man uppvaktar en kvinna klockan tio i tre en lördagskväll med andra ord.

Tjuren testar om kossan är villig genom att lägga sitt huvud på hennes länd. Om hon står kvar, sänker länden och höjer svansen är det fritt fram.

Då hoppar han upp på kossan och gör en stöt och sen är det klart. In, ut, sprut, slut.

En stöt är det kossan får! En endaste liten stöt och sen är det klart! Fattar ni varför det är synd om kossan?!

Det gäller att vara snabb med kameran!

Men tjuren måste vara lite försiktig, särskilt om han står på lite halt underlag. Annars kan det gå som för den här stackaren.

Om kossan blir dräktig efter den där enda stöten, så kommer kalven efter ungefär nio månader. Ibland blir det tvillingar och det går bra det med. Om det inte är en tjurkalv och en kvigkalv, vill säga. För då blir kvigkalven en så kallad “Free Martin” och tämligen värdelös för mjölkbonden.

Jag skulle kunna skriva en halv roman om kossors sexliv, dräktighet och kalvning, för det är så kul och intressant, men jag har en känsla av att alla kanske inte har samma vurm för kor som jag har. Har jag nämnt att kor är mitt favoritdjur?

Men om ni vill se hur en kolivmoder ser ut efter kossan har tryckt ut en kalv OCH sin egen livmoder, så kan ni kolla på det här gamla inlägget  (scrolla till längst ner på sidan!) som jag skrev när jag jobbade på distrikt och hade ett par livmoderframfall att ta hand om. Men jag varnar er! Det är äckligt! Som FAN! Så titta inte om du är kräkmagad!

Men jag är inte ett dugg äcklig, bara hur söt som helst!

Nästa gång kommer det handla om grisar! Missa inte det!

Ni vet väl att det är fritt fram att ställa frågor i kommentarerna?! Fråga på! Jag kanske inte kan svara, men jag kan åtminstone försöka! Och om du tycker det är för genant att fråga i kommentarsfältet, så går det bra att maila också. Adressen hittar du i menyn till höger –>

På bar gärning

Har ni någonsin sett det programmet? På bar gärning, alltså. Om inte – don’t bother.

Jag såg en kvart eller så, sen var jag så arg att jag kokade.

Låt mig göra en snabb resumé av handlingen: Man sätter folk i situationer där man vill se om de ingriper när de bevittnar händelser som är fel på olika sätt. De sätter tex en docka och en högtalare med bebisskrik i en stängd bil en varm sommardag och så ser de om folk reagerar och isf hur. Människorna som blir filmade har ingen aning om att det hela är fejkat eller att de blir filmade.

Det kan vara situationer när en barnvakt skäller ut barnen hon vaktar och kallar dem hemska saker, föräldrar som kallar sin dotter värdelös osv osv. Och så vill de se om någon vågar gå fram och säga ifrån. Om någon har civilkurage, med andra ord. I slutet av programmet utser de “Veckans Hjälte” – någon i allmänheten som agerat får en bukett blommor och får synas lite i tv.

Jag blir så oerhört provocerad! Jag blir inte arg, jag blir förbannad! Att lura folk på det där viset! Det här är ju allvarliga och i vissa fall brottsliga saker! Hade jag agerat och sen fått en blomsterkvast och ett “Veckans Hjälte” hade jag bett dem stoppa upp kvasten i brunhålet och eventuellt även slagit sönder en tv-kamera eller två.

Så fruktansvärt smaklöst! Ännu mer smaklöst än när elever från Konstfack fejkar psykos och snyltar på samhällets resurser.

Tvi vale!

Tillbaka till henne

Jag lyckades sippa i mig boken Tillbaka till henne av Sara Lövestam som ett glas dyrt årgångsvin. Jag som brukar vräka i mig böcker som en påse billigt smågodis i vanliga fall.

Inte förrän nu har jag läst klart.

Jag sitter här med tårstrimmiga kinder och en bubbla av sorg och kärlek i mitt bröst och vill bara uppmana er till en sak:

Läs den!