Blingo

En av utställarna på Bloggminglet var Blingo. De har så otroligt mycket fina barnkläder i härliga färger! Och vilken kvalitet! Det riktigt känns på kläderna att de håller både form och färg när man tvättar. Det är verkligen kläder som gjorda för att leka i! Inget som stramar eller sitter åt och så blir man ju bara så glad av alla färger och mönster!

Dessutom är kläderna tillverkade av 100 % certifierad ekologisk bomull och de är infärgade och tryckta med giftfria färger!

Jag skulle kunna klicka hem alla deras plagg, men om jag nu måste välja ut några, så skulle det bli dessa:

(Jag har försökt lägga upp bilder från blingos hemsida, men det verkar inte fungera. Efter ett tag kan man inte se bilderna längre. Så jag sätter in lite länkar istället.)

De här byxorna ser så himla mysiga ut!

Eller varför inte de här byxorna?! Supertuffa!

Jag älskar det här trycket med hunden som flyger ballong!

Hur djur gör, del 5

Idag har turen kommit till grisen.

Grisen är lite listig, tycker jag. Varför får ni reda på lite senare.

Först ska vi tala om suggor och gyltor. En gylta är en gris av honkön som ännu inte fått några kultingar.

Suggor och gyltor brunstar året runt, ungefär var tredje vecka. Man brukar säga att brunstcykeln är 18-24 dagar.

Brunsten består av förbrunst som kan vara i ett till tre dygn. Då blir vulva lite svälld och rodnad. Djuren blir dessutom lite oroliga och får sämre aptit.

Sen kommer den egentliga brunsten eller högbrunsten som den också kallas och den är i medeltal två dygn lång. Under den perioden avtar svullnaden och rodnaden av vulva och suggan visar ståreflex. Då står hon helt still med öronen rakt upp och det sker när hon kommer i direkt kontakt med en galt eller om andra suggor rider på henne. Man kan också utlösa den här reflexen manuellt genom att trycka henne på ryggen och dra henne i flankerna.

Själva ägglossningen sker ungefär två tredjedelar in i brunsten och eftersom det är många ägg som ska släppa från äggstockarna , så tar det ett par timmar innan alla ägg har släppt.

Målet med grisproduktion är att varje gylta eller sugga ska få så många kultingar som möjligt och att hon ska bli dräktig direkt när kultingarna är avvanda. Det optimala är att en gylta ska betäckas på sin tredje brunst, bli dräktig direkt, få sina kultingar och börja brunsta fyra till sju dagar efter kultingarna avvants. Då ska hon betäckas igen, bli dräktig direkt, få sina kultingar… ja, ni fattar. Det kan fan inte lätt att vara hongris, det säger jag bara!

Bara en sån sak som att hon kan få mellan åtta och tolv kultingar!

Då går vi över till galten.

Har ni sett en galtpenis någongång? Det har jag! Vet ni om att de är spiralformade? Ja, de ser ut som korkskruvar. Jag lovar, det är sant!

Nåja. När galten vill göra det med en gylta eller sugga, så är det inte bara pang på rödbetan som vissa andra djur. Nej, först ska det vara lite förspel. Han puffar och nafsar på suggan och lyfter henne i flankerna. Han dreglar också en hel del och utstöter lite sexiga ljud och skruvar runt med snorren. Förspelet är inte så långt, man ska inte överdriva det hela! Sen är det dags. Han hoppar upp på suggan och kramar om henne med frambenen medan han letar sig in.

Och nu kommer det listiga!

En skruvformad snorre, alltså. Kan ni gissa hur suggans cervix (alltså livmoderhals) ser ut? (Nu pratar vi inte vagninan, utan längre upp, själva ingången till livmodern.) Jo, den är beklädd med små kuddar inuti och det går inte att komma in där med en rak snorre! Nej, man måste liksom skruva sig in. Med en korkskruvsformad snorre!

Jag menar, hur coolt är inte det?!

Ja, men då har han alltså hoppat upp på suggan och så börjar han jucka av bara faen. Han bökar och stökar och står i och rätt vad det är har han krånglat in snorren i cervikalkanalen och DÅ går det för honom. Så sperman kommer rakt in i livmodern, de små simmarna slipper simma genom vagina och livmoderhals!

Suggan har det nog bättre än kossan, för galten är riktigt uthållig. Han kan hålla på upp till en hel kvart!

Men vet ni något riktigt snuskigt som jag mår illa av varje gång jag tänker på det?! Gissa hur stor sats galten har! Gissa! Han kan spruta mellan fyra och fem deciliter! Alltså nästan en halv liter! Tänk dig en sån där liten colaflaska… nästan helt full… med… sperma! Eeeeek! *ryyys*

Jaha, jaha. Då är det hela över och suggan blir dräktig och förblir så i tre månader, tre veckor och tre dagar (eller  114-116 dagar) och sen kommer kultingarna.

Sötstrutar!

Det finns såklart en massa konstigheter som kan hända med grisars reproduktion också, men det tycker jag vi tar och struntar i!

Frågor på det?

Nästa gång är det fårets tur!

Ni följer väl med ordentligt?! I slutet av den här serien kommer en liten quiz och flest rätt kommer vinna en liten goodiebag med fina grejor i!

Violer

Det är såna vansinniga mängder violer i år. Och som de luktar! Det är helt otroligt! Det är som att komma in i en godisaffär när man sätter sig på huk. Eller ett parfymeri (finns det något som heter så?).

Jag trodde att violsmaken/lukten var liksom påhittad och rent artificiell. Men de här små violerna luktar faktiskt som violgodisar! Helt otroligt, har aldrig varit med om något liknande!

Slänten på framsidan av huset. Ser ni violerna?

Tusen och åter tusen små söta violer!

Jag önskar att det här var en doftblogg så ni fick känna!