Hur djur gör, del 6

Nu har vi kommit till sista delen i serien om hur djur gör det när de gör det. Och idag handlar det om fåret.

Många tackor kan brunsta året runt, men oftast brunstar de under hösten. Särskilt de mer ursprungliga raserna tenderar att vara sk “short-day-breeders” (till skillnad från hästen som ju är en “long-day-breeder” om ni minns).

Tackans brunstcykel är i genomsnitt 17 dagar men kan variera mellan 14 och 19 dagar. En tacka kommer alltså att brunsta var 17e dag om hon inte blir dräktig. Brunsten varar i 1½–2 dygn och ägglossning sker 30-36 timmar efter brunstens början, alltså mot slutet av brunsten. Antalet ägg som släpper vid varje brunst varierar också, men oftast är det två ägg per brunst.

Vi har ju lärt oss om väldigt tydliga och omisskänliga brunstsymtom hos andra djurslag, allt från att skrika och rulla runt på golvet (katt) till att blinka med vulvaläpparna (häst). Tackan är lite annorlunda och är inte särskilt tydlig med att hon vill när hon vill. Det kan vara svårt att upptäcka att hon brunstar om man inte har en bagge närvarande.

Om tackan är sugen på lite åka, så söker hon upp baggen (istället för tvärtom), kissar en massa och viftar ivrigt på svansen. Det kanske inte är så tydliga signaler för oss människor, men för baggen är det klart och tydligt att här finns ett villigt stycke tacka!

Baggen i sin tur, luktar noga på tackan och krullar upp överläppen.

En bagge som flemar

Det beteendet kallas att flema. Om tackan står kvar hoppar han upp på henne och gör det som baggar gör bäst. Åtminstone vissa baggar!

För vet ni att man räknar med att ungefär 10% av baggarna är homosexuella?! De är visserligen helt värdelösa när det kommer till att betäcka tackor, de vill helt enkelt inte, utan föredrar att dunka på andra baggar. Men jag gillar tanken på att så många baggar är gay! Vi borde ordna en prideparad för gaybaggar!

En annan lustig grej med baggen är att längst ut på snorren, så har han en liten flärp. Det är faktiskt urinröret som fortsätter utanför snorren.

Alla autentiska bilder på baggesnoppar var så himla grafiska att t.o.m jag mådde lite illa. Så de fick bli en tecknad bild. Men så här ser den faktiskt ut. På riktigt.

Hur bisarrt är inte det?! Och när det går för baggen, så snurrar den där flärpen som en propeller och hjälper till att vifta fram spermierna till dit de ska. Naturen är så himla smart!

Om tackan blir dräktig är hon det i genomsnitt i 145 dagar och hon får 1-3 lamm.

I slutet av veckan kommer en liten quiz. Flest rätt vinner en liten goodiebag som jag ska sätta ihop. Jag tror jag kommer få ha en utslagsfråga också, ifall det är flera som får lika många rätt.

Bä bä vita lamm