Sämst

Okej, världens sämsta mamma. Jag förtjänar titeln.

Natten har varit jobbig. Det tog 2 timmar att natta bebisen. Sen sov hon iofs 3 timmar, men sen var det slut på lugnet. Hon vaknade en gång i timmen och inget var bra.

Kärleken gick upp med henne klockan 7, jag sov till 9.

Nu på eftermiddagen har hon varit så gnällig och ledsen. Jättetrött! Hon somnade i min famn, men vaknade i samma sekund som jag la ner henne i vaggan.

Tänkte att jag kan ju testa att ta bort kudden och lägga henne på mage med en av mina gamla svettiga tröjor där kudden brukar ligga.

Tänkte att hon kommer ju vakna när jag lägger ner henne.

Men, nej. Hon tvärsover.

Jag har lagt min bebis på mage. Jag har i princip dödat henne.

Sämsta och nojjigaste mamman sitter och stirrar på bebisen så att hon inte slutar andas.

*sämst*

12 reaktion på “Sämst

 1. Nä, vet du va! Bebisar har en massa saker för sig, de utvecklas olika, hojtar, sover inte, eller sover länge o lugnt. Vissa sover som små grodor på mage, andra utfläkta på rygg. Nu kanske hon har hittat en sovställning som passat henne. Inte tusan gör det dig till en dålig mamma! Inte dör hon av det heller.
  Det slog mig att hon kanske känner av kylan i sängen när ni lägger ned henne och vaknar av det. Vet barn som det hjälpt att ha en vetekudde eller varmvattenflaska i sängen före.

 2. Ja, vi har testat med vetekudde innan också, ingen större skillnad. Hon sov inte mer än 30 minuter på magen heller, men hon somnade direkt när jag la ner henne, så det är skillnad. Fast det får bara bli på dagtid då jag kan ha koll på henne *livrädd*

 3. Kan hon vända sig från mage till rygg? För i så fall är det ju ingen fara att låta henne sova på magen tänker jag. Bara hon inte har kudde hon “fastnar” i.

  Och kan hon vända sig från rygg till mage så dröjer det säkert ändå inte så länge innan hon själv vänder sig till mage heller och då kan du ju inte sitta och övervaka hela nätterna för att se att hon andas.

 4. Hon har vänt sig några ggr från rygg till mage och tvärtom, men än så länge verkar det mest vara “olycksfall i arbetet”. Kudden tog jag som sagt bort. Och jag måste erkänna att det är skönt att slippa kampen för att somna dagtid. Då kan jag köpa att jag sitter och tittar på henne den halvtimmen hon sover.

 5. när mina barn var små (på 80- och början av 90-talet) fick barnen ABSOLUT INTE ligga på rygg! alla barn sov på mage, den som lät sina barn somna på rygg var HELT OANSVARIG för barnen kunde kräkas i sömnen och kvävas. antar att det kommit nya rön för detta eftersom det har tvärvänt så, men du är INTE en dålig mamma, såklart är du inte det. <3
  PS: mina barn fick somna på rygg ibland även om det som sagt var TOTALFÖRBJUDET. och de överlevde både det och att sova på mage. och alla andra "misstag" man gjorde, medvetet eller omedvetet.

 6. Vi har i princip samma problem med vår lilla grodunge. När hon kom så Siv hon MAX 30 min i stöten. Det hör höll på allvar på att ta livet av mig så jag la henne också på magen. Då sov hon i alla fall i upp till 1 – 1 1/2 timme, trodde bestämt jag hamnat i himmelriket ett tag. Hade också hemskt dåligt samvete men tillslut insåg jag att det var det enda som gällde för att jag inte skulle lägga in mig på sinnessjukhus. Hemskt, jag vet men det var sådan tortyr att jag bara grät och grät i timmar när mitt barn inte sov. Nu är hon ett halvår och kan vända sig själv men ligger oftast kvar på magen. Sömnproblemen kvarstår dock, om än inte i lika stor utsträckning så kommer vi med jämna mellanrum in i perioder dör hon vaknar en gång i timmen. Så du är i alla fall inte ensam om att testa alla till buds stående medel för att söva litet barn ;) . Då och då skojar hon till det lite genom att sova sex – sju timmar på raken och genast är allt glömt och förlåtet då trött mamma blir pigg och glad mamma. Alla säger att det blir bättre med tiden, klen tröst när man är så trött att man inte ens orkar gå på toaletten, själv brukar jag tänka att jag fått ett överinteligent barn och att det är därför hon inte sover haha…ja du ser så fånig man blir av sömnbrist.
  Du är i alla fall inte ensam om detta rackarns eviga sövande och bussande.

 7. Sen man “förbjöd” barnen att sova på mage har fallen av plötslig spädbarnsdöd typ halverats. Försöker intala mig att det ändå är extremt liten risk. 0,02 promilles risk om man ligger på rygg, säg det dubbla då om man ligger på mage – fortfarande väldigt lite. Min lilla skrutta verkar vara en magsovare, precis som sin mor.

 8. Åh, sömndrucken, det var skönt att höra. Eller ja, missförstå mig inte :) Inte skönt att er lilla groda har sömnproblem, alltså. Men skönt att höra att man faktiskt KAN vara så trött att man gråter i timme efter timme när barnet bara vägrar sova. Trots att man vet att man inte är ensam, jag menar min unge kan ju inte vara den enda på jorden som tycker det är trist att sova, så är det ändå skönt att HÖRA det från någon annan. Jag har väldigt lätt att känna skuld och tycka att jag är dålig när jag är så trött att jag gråter eller tappar tålamodet och blir lättiriiterad. Jag BORDE orka, alla andra orkar. Det HÖR TILL att vara trött. Men det är skillnad på trött och trött. Det vet jag nu. Jag längtar tills Elvira sover hela nätter igen, jag vet ju att hon kan det. Hon gjorde det ju i över en månad. 8-10 timmar i stöten.

 9. Tips: Det finns andningslarm som man sätter på bebisen och som tjuter om bebisen slutar andas. En kompis har sån till sin dotter som också hellre sover på mage. Så slipper man vakta hela tiden :)

 10. Nej man orkar faktiskt inte även om alla andra verkar göra det, fast det märkliga är att man ju gör det ändå för man har liksom inget att välja på. Jag förstår precis vad du menar med att det är skönt att höra att man inte är ensam i mörkret, därför blev jag så glad när jag hittade din blogg. Även om man inte önskar någon detta så ger det en sorts tröst att höra att man inte är ensam ( även om man rent logiskt förstår att man inte är det). Ang andningslarm så slutade jag med mitt för det hade en tendens att gå igång av misstag, och den fasan man känner när det går – det går inte i ord att beskriva hur det känns. Fy!! Tillslut låg jag bara och väntade på att det skulle gå igång och fick inte en sekunds sömn så tack och adjö till det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>