Innesittarväder

Brr, vilket väder! Jag brukar alltid gå på barnvagnspromenad när Elvira ätit lunch. Hon somnar i vagnen och sover en halvtimme utan att jag behöver göra något. Men om jag inte börjar gå med vagnen innan halvtimmen gått, så vaknar hon. Jo, för det är fortfarande stört omöjligt att få henne att sova längre än en halvtimme dagtid.

Nåväl, igår gick jag ut på den sedvanliga promenaden. Det blåste och snöade på tvären. Det var inte plogat. Det var helt enkelt inte lätt. Det kändes som om mitt ansikte blev sandblästrat av vind och snö.

Idag struntade jag i den där promenaden. För idag var det ännu värre väder.

Men vet ni. Helt plötsligt har min lilla skrutta bytt sovmönster.

I vanliga fall sover hon till 7.30, en halvtimme på förmiddagen, allt mellan en halvtimme och 1½ timme på lunchen och en halvtimme på eftermiddagen. Och inför varje sovstund (utom den runt lunch) ska det gråtas och kinkas och vara stört omöjligt, trots att hon är så trött att hon varken vet ut eller in.

Igår eftermiddag sov hon nästan två timmar.

I förmiddags stoppade jag in nappen i hennes mun, la henne på mage i sängen. Där låg hon och plirade. Och somnade. Och sov i nästan 2 timmar. Hon sov över sin lunch. Som hon fick när hon vaknat. (Lunch som jag och mamma färdigställde igår – morots- och potatispuré. Inte sådär jättegott, tyckte Viran.)

Hon orkade vara vaken två timmar, sen var hon jättetrött. Jag gav henne nappen, la henne på min mage i sängen och vi somnade båda två och sov i nästan 1½ timme.

Vad är det som har hänt, liksom?! Nu är det ju meningen att hon ska vara inne i en utvecklingsperiod och vara klängig och kinkig, inte vilja äta och inte vilja sova. Humm. Istället sover hon, äter, får tänder och har slutat amma.

Vet ni, jag tror inte så mycket på vad alla experter och förståsigpåare säger. Jag lyssnar väldigt sällan på goda råd. Jag provar mig fram och märker vad som funkar på Elvira. Jag vet hur Elvira funkar, jag vet vem Elvira är och vad som funkar för henne. (Nåja, VI vet hur Elvira funkar, vi är ju faktiskt två.) Ibland blir jag nästan lite irriterad över alla råd, hur välmenande de än är.

(Extra irriterad blir jag på BVC-sköterskan som med bestämdhet hävdar att olika barn har olika sömnbehov och att Elvira sover så mycket som hon behöver. När jag säger att allt vore frid och fröjd om bebisen var nöjd, pigg och glad efter att ha sovit sin halvtimme, säger hon att jag nog misstolkar hennes signaler, att hon inte alls behöver vara trött. Då blir jag riktigt arg! Jag VET när min unge är trött. Jag vet när hon är hungrig, när hon är pigg, när hon har ont, när hon är rädd, när hon är ledsen, när hon är glad.)

Nåväl, det gäller att passa på att njuta så länge det varar.

En reaktion på “Innesittarväder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>