Gooodis

Det har tillverkats groteska mängder godis i detta hus de senaste dagarna. Tänkte dela med mig lite.

Vi börjar väl med
Mozartkulor
2 rullar marsipan
1 förpackning nougat
200 gram mörk choklad

Skiva marsipanen i ca ½ cm tjocka skivor, evt något tunnare. Tärna nougaten i ca 1×1 cm stora tärningar. Lägg en nougattärning på en marsipanskiva. Vik ihop marsipanskivan så den täcker hela nougattärningen. Rulla sen hela alltet till en kula. När du gjort alla kulorna smälter du chokladen och doppar kulorna i den.
Omdöme: MUMS! Och enkelt att göra.

 

Knäck
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 dl ljus sirap
50 gram finhackad mandel

Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka tills smeten klarar ett kulprov (du kan forma smeten till en kula när du haller ner lite av smeten i ett glas kallt vatten). Häll i madeln. Häll upp i formar.
Omdöme: Har sin charm, men jag tycker det är svårt att få den perfekta konsistensen. För att inte tala om hur ARG man blir när man ska försök få i smeten i de där pyttesmå formarna. I år hällde jag ut allt på ett bakplåtspapper istället. Inte lika snyggt, men det besparade mig en massa tid och en massa ilska.

Havrepraliner
2 ½ dl havregryn
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk farinsocker
2 msk strösocker
1 msk lättmargarin
3 msk nybryggt kaffe (eventuellt mer)
100 gram mörk choklad (70%)

Blanda havregryn och kakao i en bunke. Tillsätt vanilj, farin och strösocker. Lägg i margarinet och häll i kaffet och arbeta ihop allt till en jämn massa. Rulla små bollar av massan och ställ in de i kylen en stund. Bryt chokladen i bitar och smält den. Doppa bollarna i den smälta chokladen, lägg de på en plåt eller ett fat och låt stelna i ungefär 2 timmar. Lägg sedan bollarna i en låda eller liknande och ställ in i kylen i minst 30 minuter.
Omdöme: Blä! Torra och trista! Smakar som hästlort luktar, typ. De här kommer jag inte göra om.

Polkatryffel
200 g mörk choklad
1 dl grädde
1 dl krossade polkagrisar

Florsocker att rulla i

Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills chokladen smält helt och blandat sig med grädden. Rör i de krossade polkagrisarna när chokladen börjar svalna (krossa dem i en plastpåse med hjälp av en hammare – de ska vara finhackade och lite ojämnt krossade, inte pulvriserade). Häll smeten i en form eller på en tallrik klädd med plastfolie och låt stå ett par timmar i kylen. Skär sedan tryffeln i lagom stora bitar, forma till runda kulor och rulla i florsocker.
Omdöme: Väldigt enkla att göra och supergoda. Kommer definitivt bli ett återkommande inslag i julgodismakandet framöver!

Saltlakritstryffel
200 g mörk choklad
1 dl grädde
Drygt 1/2 dl krossade turkisk pepparkarameller

Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills chokladen smält helt och blandat sig med grädden. Rör i de krossade karamellerna när chokladen börjar svalna (krossa dem i en plastpåse med hjälp av en hammare – de ska vara finhackade och lite ojämnt krossade, inte pulvriserade). Häll smeten i en form klädd med plastfolie. Det ska bli runt 20 tryfflar, så det räcker med en ganska liten form. Låt stå i kylen några timmar, eller över natten. Skär i cirka två cenetimeter breda rutor.
Omdöme: Enkla att göra. En favorit hos Kärleken, men föll inte mig i smaken, trots att jag älskar både choklad och saltlakrits.

Rocky Road
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

 Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda samtliga ingredienser. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.
Omdöme: Jag blev less på all mörk choklad, så jag använde en stor mjölchokladkaka, en stor schweizernötchokladkaka och en stor kaka med mörk choklad och smälte ihop. I micron. Orka vattenbad, liksom… Och så skippade jag pistagenötterna. Lätt att göra, men man får vara snabb med att hälla ut smeten på plåten, annars stelnar den i bunken!
Det här godiset is to die for! Om inte annat lär man dö av sockerchock!

4 reaktion på “Gooodis

  1. Emir säger att hästskit är gott… och på vintern när de är frysta är de roliga att leka med också! :) 3 i ett, leksak, godis och… överraskningen kommer ur bakändan lite senare… uuuhhh.. hahaha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>