Det här med sömn

Hå, burr, så kallt det är! Det är så kallt att snoret fryser till is inne i näsan när man andas! 28 minusgrader när jag och Elvira gick upp i morse. 14,8 grader inne. Jo, för veden tog slut klockan 4 i morse och jag hade INTE lust att gå ut och hämta mer ved i bara trosor och bh i polarkylan. Och jag orkade inte klä på mig heller.

I natt var en något bättre natt för Elvira, så jag känner mig riktigt utvilad. Om man jämför. Jag är fascinerad över att man kan vänja sig vid så lite och så upphackad sömn. I början när Elvira började sova såhär uselt var jag ett vrak. Det är jag inte längre. Trött, ja. Men inte så trött att allt känns meningslöst och hopplöst och okul.

Den här natten såg ut såhär: (jag förstår att ni måste vara grymt ointresserade av hur Elvira sover, jag menar, jag är ju inte särskilt intresserad av hur andras ungar sover. Inte mer än att jag blir en bitterfitta när jag hör om andras ungar som sover hela nätter. Men om jag skriver ner det här nu, har jag ju något att jämföra med sen, när Elvira också börjar sova bättre. För det kommer hon att göra! Eller hur?! Hur som helst, här kommer en bra natt i familjen Mys.)

 • 19.50 – Elvira somnar
 • 20.50 – Elvira vaknar, får flaska, somnar om
 • 21.50 – Elvira vaknar, får flaska, somnar om
 • 22.50 – Elvira vaknar, får flaska, somnar om
 • 01.15 – Elvira vaknar, får napp, skriker efter flaska, får flaska, somnar om
 • 03.10 – Elvira vaknar, får napp, skriker efter flaska, får flaksa, somnar om
 • 03.50 – Elvira vaknar, får flaska, somnar om
 • 07.40 – Elvira vaknar, jag tar upp henne till mig i sängen. Hon somnar om på mitt bröst och jag ligger och kramar henne och luktar på hennes funiga lilla huvud.
 • 08.10 – Elvira vaknar för dagen

Det innebär sju uppvaknanden under 12 timmar. Lite sinnessjukt att jag tycker att det är bra. Det braiga i det hela var att hon sov nästan 4 timmar i sträck på morgonen. Det är någon sorts rekord!

Och ja, jag vet att jag gör fel när jag ger henne flaska varje gång hon vaknar. För hungrig är hon inte, mer än kanske en eller två gånger under natten. Men jag ORKAR bara inte ta den striden under natten. Jag vet att om hon får flaskan somnar hon om, dvs jag får också sova.

Varför hon vaknar? Den som det visste. Det är nog bara en sån där sömncykel, då hon går upp i ytlig sömn, vaknar till och sen vet hon inte hur hon ska göra för att somna om, om hon inte får flaska. Hur jag ska lära henne ett annat sätt att somna om? Ingen aning. Hon somnar aldrig med flaskan eller nappen i munnen, jag tar alltid ut den medan hon är vaken. Napp vill hon inte ha på natten, hon vill ha något att svälja. Vatten eller ersättning.

Nu när vi överlevt årets längsta (och kallaste?) natt och vi går mot ljusare tider, tycker jag gott att Elviras sömn kan gå mot ljusare tider också!

Man vet inte vad trött vill säga innan man får barn. Och man vet inte vad kärlek innebär förän man fått barn.

För det är värt det, vartenda uppvaknande, all trötthet, all uppgivenhet, alla tunga suckar, varenda desperat tår. Jag älskar den här lilla ungen så gränslöst. Jag älskar så jag sprängs.

KA-POFF!

6 reaktion på “Det här med sömn

 1. Jag skriver under på både sömnen och kärleken!

  Svårt det där med flaskan, kanske får bli mannens uppgift att avvänja henne från det. Han kan ta ett par, tre nätter och vyssja och vagga och klappa på rumpan…

  Lillen sover faktiskt bättre om han sover hos mig, konstigt nog gör jag också det. Han som sovit i egen säng fram till för en månad sedan. Kanske känner jag mer undermedvetet hur han rör sig och behöver inte vakna till lika lätt?

 2. Hm, Kärleken sover så himla tungt, Elvira får skrika bra länge (i mina mått mätt) innan han vaknar. Vilket innebär att jag vaknar (och ibland tar över för att hon ska sluta skrika och jag ska få sova igen). Så det tror jag inte är någon bra idé :)
  Jag vågar inte ha Elvira i vår säng, eftersom Kärleken som sagt sover så djupt. Första natten när vi kom från BB sov hon i vår säng, jag vaknade på morgonkvisten av ett kvävt skrik, då hade Kärleken vänt sig och låg nästan på Elvira, hans täcke låg över hennes ansikte. Största skräcken! Sen dess har hon inte fått ligga i vår säng och nu tycker hon inte ens om det. Hon blir tokarg och pigg som en mört när jag lägger henne i vår säng ibland på mornarna och vill att hon ska somna om med oss :D

 3. Hej Mysan,
  Vår förstfödde son, som nu är 20 år, var precis likadan:( Upp till han var 6 mån sov han endast 45 min i stöten. Efter 6 mån började han sova 1 timme i stöten, och det höll han på med i ett par år. Den första “hela natten” sov han när han var 4 år, prick på dagen. Vi höll på att bli tokiga, prövade alla råd vi fick, men inget hjälpte. Hade någon sagt att man skulle dra barnet genom en skorsten när det var fullmåne och vargen ylade, tro mig, vi hade testat det. Det värsta man kunde höra var alla som sa att ” vil lägger Berta kl 20.00, sedan sover hon hela natten, till 08.00, då brukar vi väcka henne, eftersom vi vill mysa på morgonen. Bläääää, det är det sista man vill höra. Tro mig, det går över, och min intuition säger att Elvira kommer att sova bättre till våren. Kram och grattis till Elvira önskar Annika (som jobbar med några gamla kursare och lärare till dig:)

 4. Så jobbigt att inte få sova ut och bli väckt så där
  Så svårt att komma med rips & råd när man inte har barn
  Mina barn dvs hundar snarkar dock högst men det e ju en annan sak!;)

 5. Annika > Men visst vill man bara döda asen när de skryter om ungarna som sover hela natten?! ;) Elvira har ju sovit hela nätter, 10 timmar i sträck, men sen tyckte hon det var trist eller nåt… Hoppas att din intuition stämmer! Hälsa kursare och lärare, vilka de nu är:)

  Daniel > Ella, min förra hund, snarkade som en hel lastbilschaffis. Första gången hon sov hemma hos mig (omplaceringshund) vaknade jag mitt i natten och var övertygad om att en alkis brytit sig in och somnat under vardagsrumsbordet. Hjälp, vad rädd jag blev!:D
  Vad har du för hundar?

 6. Det är märkligt men tur hur anpassningsbar människan faktiskt är!

  En riktigt God Jul till hela familjen Mys!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>