Hur?

Ibland drabbas jag av den stora skräcken.

Hur ska jag kunna skydda mitt allra finste, mitt hjärta, min älskade lilla dotter? Hur? Hur ska jag lyckas göra henne till en trygg ung kvinna?

Hur ska jag kunna skydda henne mot allt ont?

Jag kommer aldrig kunna skydda henne mot hjärtesorg, mot besvikelser, mot brutna löften och krossade förhoppningar.

Men det andra? Hur ska jag kunna skydda henne från det? Från alla förväntningar som ställs på unga tjejer. På att vara smal, snygg, blond, stora bröst, klackar, smink, utmanande klädsel. Alla sjuka ideal. Maktstrukturerna i vårt samhälle.

Hur?

Ibland när jag sitter här och surfar runt hamnar jag på bloggar som drivs av unga tjejer. Och jag blir så rädd. Jag ser Elvira där, om 10-15 år eller så.

Kommer hon vara den unga tjejen som knullar runt och inte bryr sig om att skydda sig, som blir gravid och bestämmer sig för att behålla barnet.

Kommer hon vara tjejen som skär sig och bränner sig? Som svälter sig? Som testar droger. Som hänger med äldre, kriminella grabbar.

Eller kanske hon som festar, dricker sig full onsdag, fredag, lördag. Snortar lite kokain för att det är ballt.

Kommer hon vara tjejen med tatueringar, svart hår, kilovis med smink, piercingar och grova kängor? Som hatar allt, som hatar världen.

Eller kommer hon bli bruden med sönderblonderat hår, som hänger med i senaste modet, som förstorar brösten och bär tajta kläder, som förstorar läpparna och spraytannar sig? Som vill bli känd, kosta vad det kosta vill. Big Brother, Villa Medusa, Robinson, Kungarna av Tylösand.

Hur i hela vida världen ska jag kunna skydda henne? Hur ska jag lyckas göra henne stark och självständig och modig? Hur?

3 reaktion på “Hur?

  1. Skydda sina ungar från livet kan man inte, bara ge dem en stadig grund att stå på. Det klarar ni utmärkt tror jag. Kärlek, sunda värderingar, självförtroende och en sund självbild kommer man långt med. Det tror jag de unga som du skrev om saknar.

  2. Om du tänker efter lite… Allt det som barn vill ha är väl föräldrar som finns där, respekterar dem och älskar dem, oavsett vad som händer? Oavsett hur de målar sig och vilka misstag de gör längs vägen? Vad hade du själv velat ha?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>