Det här med syskon

Är man elak om man inte vill ha ett till barn? Ett syskon till Elvira?

Jag vet nämligen inte om jag vill ha det.

Såhär tänker jag:

Jag minns allt för väl hur det var när jag var gravid med Elvira. Jag var världens lyckligaste och längtade mig fördärvad efter det där lilla knytet. Men samtidigt mådde jag så fruktansvärt illa i tre-fyra månader och jag var så trött att allt jag gjorde var att sova. Sova och må illa, må illa och sova. Det var det livet gick ut på.

Att ha det så och samtidigt jobba och ta hand om Elvira. Det känns som om det är mer än vad jag ror i land med.

Och så det här med amning. Jag tyckte inte om att amma. Det var inte mysigt. Det var inte otrevligt, inte alls. Men det var så skönt att sluta. Och om jag ska ha ett till barn, så ska det ha det bästa, det också. Precis som Elvira. Det ska ammas. Men jag vill inte amma.

Om jag ska ha ett barn till, så vill jag kunna ge det allt som Elvira fått och får. Och det kommer jag inte kunna ge. Just för att Elvira redan finns. Jag kommer få dela min uppmärksamhet. Det känns inte rätt.

Och nu vet jag hur jag fungerar med näst intill ingen sömn alls. Det går bra ett tag. Sen går det inte alls. Jag fungerar inte. Jag blir deprimerad, får ångest, blir arg. Jag vill inte utsätta min fina lilla familj för det igen - inte mig själv heller.

Och det är riktigt trist att vara mammaledig just nu! Jag känner mig arg och bitter på Kärleken som har ett jobb att åka till och komma ifrån lite. Vila upp sig.

Ändå så kommer funderingarna ibland. När det är dags att plocka ut den där spiralen. De tre första månaderna är ju så himla mysiga. Sen börjar det jobbiga. (Det låter som om jag bara klagar och gnäller – det är inte min mening – det är så himla, himla kul att vara mamma! Det är det bästa jag gjort. Lyckan och kärleken är för stor att sätta ord på!)

Så får Elvira en period som den här (på eftermiddagen höll jag på i 1½ timme med att försöka få henne att sova – sen gav jag upp. Hon hade bråkat sig förbi middagsdags och hade hon somnat hade jag fått väcka henne igen direkt eftersom det snart var dags för nattning. 1½ timmes vrål i mitt öra. Jag trodde jag skulle bli helt sinnessjukt galen, gå på blåbärstur, åka till la-la-land.) och genast försvinner varje tanke på att någonsin plocka ut den där spiralen.

Jag tycker inte det är elakt mot Elvira att inte ge henne ett syskon. Jag vill ha ett barn till för att jag/vi vill det. Inte inte för Elviras skull.

Vad trycker och tror ni? Är det elakt att välja bort syskon?

5 reaktion på “Det här med syskon

  1. Inte alls. Jag har bara ett barn. Jag fick vara med om det stora att bli mamma och har inget behov av att upprepa det. Hur skulle jag kunna älska och räcka till för en till lika mycket?

  2. Jag har en son på snart tre och är väldigt glad för att jag fått honom! Före honom längtade jag enormt mycket efter barn, nu känns familjen komplett. Jag är under tretti, men avslutar snart en lång utbildning så jag tror att när jag snart tar examen kommer folk börja fråga efter syskon. Känner mig hemsk men jag vill inte ha fler, just för att familjen känns så himla komplett och färdig. Maken vill ha fler barn egentligen, men kan “nöja” sig så här. Tycker inte man kan försöka få syskon bara för syskonets skull, tänk om det blir handikappat, då blir det ändå inte som man tänkt sig och då kan de inte “leka med varandra” för det är ju det som verkar vara det viktiga. Alla mammorna till barn i samma ålder som sonen på sonens förskola verkar vara gravida just nu dessutom, som späder på mitt dåliga mamma-samvete.

  3. Jag känner igen mig väldigt mycket där, Hanna! Jag tycker vår familj känns komplett. Jag ville bli mamma, jag längtade mig sjuk efter Elvira. Och nu när hon är här, så känns det inte som om jag behöver mer. att skaffa syskon för hennes skull känns bara så… fel. Ett barn ska vara önskat för sin egen skull.
    Och vi har ju redan den bästa :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>