Deprimerande

Vi kan sluta tänka på det där huset.

Faktum är att vi kan sluta tänka på att köpa hus överhuvudtaget.

I mitt stilla sinne har jag trott att vi åtminstone varit medelklass. Dumt trott av mig. Vi är de lägsta av låginkomsttagarna, tydligen. Jag har bara lyckats hitta ett halvtidsjobb och Kärleken tjänar sämre än uselt. Han tjänar lika mycket som han gjorde för 3½ år sen när han började och han kommer inte få mer i lön när han byter tjänst. Det kommer faktiskt bli en reallönesänkning, eftersom han inte kommer jobba obekväma arbetstider. Tillsammans får vi ut kanske 30 000 efter skatt.

Av Nordea får vi låna 850 000 kr.

Det får man inget hus för. Inte här omkring.

Så att. Vi får väl fortsätta hyra då. Resten av våra liv.

En smula deprimerande. Ja!

5 reaktion på “Deprimerande

  1. Misströsta inte utan kontakta andra banker! Bankerna gör olika bedömningar. Klart att ni har utrymme för större lån. Nordea är sällan bäst på något, men många har lönekonto mm där av slentrian.

  2. Nej men vadå resten av era liv?! Det kommer fler jobb för dig att söka och då har du hunnit få bra meriter oxå. Och Nordea, hm, nej dit skulle jag inte vända mig. Det låter ju helknasigt att jag ensam får låna dubbelt så mycket som ni två ihop. Prova alla möjliga banker, och SBAB som brukar vara väldigt medgörliga. Kanske kan era resp föräldrar sponsra er med handpenningen? Modell förskott på arvet. Har man nån hundring eller så i kontantinsats brukar det gå bättre. Och förresten så var ju huset för litet!!!

  3. När inte ens internetbankerna vill ge en lån känns det en smula tröstlöst… Och häromkring finns det inga andra jobb eftersom veterinärutbildningen finns här och universitetsdjursjukhuset i princip har monopol på djursjukvård. Låga löner har de också… Men visst, kan jag gå upp i tid så småningom, så blir det några tusen mer i månaden. Men för att få ett så stort lån som vi skulle behöva för att få ett hus här i krokarna så behöver man ha en årsinkomst på över en halv miljon och det kommer jag aldrig att få. Inte Kärleken heller. Tur att vi trivs så bra här i vårt hyrda hus! (Ironin i det hela är att vi betalar mer i hyra och uppvärmning än vad vi skulle betala om vi köpte ett hus, så det är inte det att vi inte har råd egentligen, det är bankernas levnadsomkostnadskalkyler som är helt uppåt väggarna. De räknar tex att man köper kläder för 1000 kr/mån per pers! Det är vad vi tillsammans köper kläder för på ett halvår.)

  4. spara spara så ni ha en bra kontantinsats och samtidigt kan visa banken att “titta vad vi kan lägga undan massa pengar, klart vi har råd!” och sen fråga runt på olika banker, vi är lite inne på att låna från länsförsäkringar bank, de verkar bra… sen är det klart, vi kommer aldrig kunna köpa nåt över 2 milj ändå, så det blir renoveringsprojekt, eller dåligt läge, eller liten stuga… man får kompromissa med nåt!

  5. Trist, men nu är det ju inte så att bankerna bestämmer hur stort lån man får ta beroende på om man är en eller två. Det är DERAS bedömning av betalningsförmågan som ligger till grund för beslutet. Kontantinsats på 15 % kommer man sällan ifrån. Kanske har ni tur och någon snäll släkting kan låna er? Klokt råd med spara, spara. Och att under en längre tid vara noga med att föra kassabok, inkomster och utgifter. Med god ordning på ekonomin brukar man vara mer trovärdig som låntagare. Kanske gör ni redan det och då är det ju bara att forsätta så blir det ett hus så småningom. Håller tummen att ni kan hitta ett hus till vettigt pris snart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>