Utseende

Åh, jag har så svårt för djurägare som sätter djurets utseende före hygien och välmående!

Vad jag menar?

Nästan alla som kommer till oss på akuten blir rakade en liten ruta på ett framben där vi sätter en permanentkateter. Dels tar vi blod från katetern, eftersom de flesta som kommer till oss visar symtom som kan utredas genom att vi kollar på olika parametrar i blodet. Dels kan man ge läkemedel genom katetern. Det är inte alltid det behövs, men det är väldigt smidigt att göra så, för OM man i ett senare skede kommer på att djuret kanske behöver dropp eller läkemedel, så slipper vi sticka djuret igen. Vi försöker att stressa djuret så lite vi kan i en redan stressande situation.

Anledningen till att man rakar en liten ruta innan man sticker är enkel: HYGIEN!

Oavsett hur kort djurets päls är, så samlas det oändligt mycket bakterier däri. Vi rakar bort päls som nästan inte finns, för att få det så rent och hygieniskt som möjligt. Sen tvättas området med sprit innan vi sticker in kanylen.

Sen finns det de djurägare som verkligen bara VÄGRAR att få den där lilla rutan rakad på benet. Oftast är det ägare som håller på med utställningar.

Naturligtvis respekterar vi det, det går för det mesta alldeles utmärkt att lägga en permanentkateter trots tio centimeter lång päls på benen. Många tycks nämligen tro att vi rakar för nöjes skull, för att vi inte kan se eller känna kärlet annars. Så är det alltså inte. Vi vill helt enkelt inte föra in snuskiga bakterier i blodet på ditt djur!

Och är det så att man av någon anledning inte får i en kanyl just på grund av att man inte känner eller ser kärlet, så finns det faktiskt djurägare som hellre ser att djuret är utan behandling.

Naturligtvis finns det gränser där, även för oss. Är det en riktigt skitdålig patient som är döende, så övertalar vi djurägaren att raka ändå. För de patienterna måste verkligen rakas, de har ofta så lågt blodtryck att man knappt ser eller känner kärlet om man inte får raka och sprita oavsett hur mycket man stasar. Är det riktigt illa sätter vi en CVK i halsen istället, det kärlet missar man inte oavsett!

Men ja, jag undrar lite hur man är funtad när man väljer sitt djurs utseende framför dess bästa!

(Sen ska vi inte gå in på alla “missbildade” raser som lider hela livet på grund av en allt för extrem avel. Don’t even go there, säger jag, för då slutar jag aldrig!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>